Franska klassiker i Sverige

Av de stora matklassiker vi har i Sverige kan det vara lätt att tro att det vi anser vara ”typiskt svenskt” faktiskt inte alls är svenskt. Några exempel är pizza, spaghetti och köttfärssås och kebab. Vi har även ett stort intresse för fransk mat i Sverige. Franska klassiker kan vara våfflor, macarons, mustiga grytor och vissa såser. En av anledningarna till varför många i Sverige gillar franska klassiker kan bero på att vi enkelt kan ta till oss den smakpaletten. I andra delar av världen används kryddor och smaker som vi inte är vana vid, exempelvis rå fisk, starka kryddor och ovanliga ingredienser. Dock har vi lärt oss gilla mycket annorlunda mat – sushi är exempelvis en stor favorit.

Franska klassiker påminner ibland om svensk mat fast med en tvist. Dessutom kan många av oss även laga franska klassiker utan att det är för svårt. I det franska köket används ofta ost, vin och färska kryddor. Ostbrickor och ett rött vin är vanligt och faktum är att rött vin i Frankrike ofta används som en vanlig måltidsdryck. Om du vill prova att laga franska klassiker finns det många goda favoriter att testa. En av de populäraste rätterna från det franska köket är Coq au vin – tupp i vin. Med vår svenska tvist på denna rätt använder vi ofta kyckling istället för tupp.

Laga franska klassiker hemma

Att experimentera med matlagning är roligt särskilt när man får testa matlagning från andra länder. Franska klassiker kan dessutom vara ganska enkla att göra om du följer recepten noga. För dig som är lite modigare kanske du ska prova att laga snigelsallad. I Frankrike äter man nämligen sniglar. Om du inte är full så modig finns det massvis av smarriga recept att testa. Franska klassiker med svenskt tvist kan du hitta recept på både hos Arla och andra sajter.

Franska klassiker är uppskattade även i Sverige